1 miiyondan fazla indirildiler: Bu 4 Android uygulamasını kurduysanız hemen silin

Ne yazık ki Google’ın Android platformunda ve Play Store uygulama mağazasında kötü amaçlı yazılım içeren uygulamalara sıklıkla rastlayabiliyoruz. Ve şimdi bunlara yenileri eklenmiş durumda. Yeni keşfedilen uygulamalar toplamda iki milyondan fazla indirmeye sahip, yani birçok cihaz tehlike altında.

Peki ama yeni keşfedilen uygulamalar hangieri?

Fast Cleaner & Cooling Master

Cybersecurity Doctor Web, Play Store’da “Fast Cleaner & Cooling Master” adında bir trojan keşfettiğini duyurdu. Bu uygulama, kendisini Android cihazınızda performansı artırmayı vaat ediyor. Ancak bunun yerine, Firebase Cloud Messaging veya Appmetrica Push SDK aracılığıyla geliştiricilerle gizlice iletişim kurarak, kurbanların akıllı telefonlarında reklamlar görüntülüyor veya bu cihazları proxy sunucuları olarak kullanıyor.

Bu uygulama, büyük bir kötü amaçlı yazılım salgınına neden olmayacak bir şekilde 1.000’den az indirmeye sahip. Ancak Doctor Web, belirli web sitelerini yüklemek için kullanılan ve Firebase Cloud Messaging aracılığıyla geliştiricileriyle iletişim kuran başka trojanlar da kefettiğini söylüyor.

Volume, Music Equalizer, Bluetooth & Wi-Fi & USB, Bluetooth device auto connect

Bu grup içerisinde üç uygulama bulunuyor: 50.000 indirme ile “Volume, Music Equalizer”, 100.000 indirme ile “Bluetooth & Wi-Fi & USB” ve bir milyon indirme ile “Bluetooth device auto connect”. Bluetooth device auto connect, Bluetooth bağlantınızı iyileştirmek için bir çözüm olduğunu iddia ediyor ve Bluetooth cihazlarınıza bağlanmak için her seferinde Android’in Bluetooth ayarları menüsünü kullanmanıza gerek kalmamasını sağlamak için otomatik bir bağlantı oluşturduğunu söylüyor.

“Bluetooth device auto connect” çok fazla indirmeye sahip olan tek trojan değil. “Tubebox” da, daha önce insanları para kazanmanın kolay bir yolu olarak çekmesi sebebiyle, tek başına bir milyondan fazla indirmeye ulaşmışmıştı. Kullanıcıların yalnızca uygulamadaki reklamlarla video izlemesi gerekiyordu, bu da teorik olarak daha sonra gerçek para için kullanabilecekleri para ve kuponlar üretecekti. Sorun, uygulamanın bildirdiği sorunlar nedeniyle hiç kimsenin kredilerini kullanamamasıydı.

Tahmin edebileceğiniz gibi, uygulama asla kullanıcılara para ödemeyi amaçlamıyordu. Bunun yerine, geliştiriciler kullanıcıların görüntüleme geçmişinden elde edilen tüm reklam gelirlerini kendi cebine koyuyordu. Bu sayılarla ilgili istatistiklerimiz olmasa da, uygulamanın bir milyondan fazla kez indirildiği gerçeği, dolandırıcıların muhtemelen iyi bir reklam parası elde ettikleri anlamına geliyor.

Ne yazık ki, Google’ın mağazasında baktığınız bir uygulamanın potansiyel olarak kötü amaçlı yazılım olduğunu önermek için herhangi bir uyarı bulunmuyor. Google bir uygulamayı onayladıktan sonra, uygulama hakkında bir şeyler öğrenene kadar mağazada diğerleri gibi görünüyorlar. Ancak, kendinizi ve cihazınızı güvende tutmak için atabileceğiniz adımlar yok değil.

Ne yapmalıyız?

Öncelikle, indirmeden önce her zaman bir uygulamanın Play Store sayfasını tam olarak inceleyin. Uygulamanın adı mantıklı mı? Örneğin “Bluetooth & Wi-Fi & USB” bir uygulama için korkunç bir isim. Ardından, ekran görüntülerini ve uygulama açıklamasını kontrol edin. Her şey özenle tasarlanmış ve bir araya getirilmiş gibi görünüyor mu? Uygulamanın açıklaması amaçlanan kullanımla eşleşiyor mu? Yazım hatası veya kötü cümleler var mı? Bunların her biri büyük tehlike işaretleri olabilir.

İncelemeler de büyük bir yardımcı olabilir. Genellikle, kötü amaçlı yazılım indiren kullanıcılar, uygulamanın telefonlarındaki etkilerinden şikayet eder. Kullanıcıların karşılaştıkları reklam sayısı, telefonlarını ne kadar yavaşlattığı veya uygulamanın amaçlandığı hiçbir şeyi yapmadığı hakkında olumsuz yorumlar görebilirsiniz. Bu uyarılardan yeterince görürseniz, uygulamadan uzak durmanızda fayda var.

Related Posts

Günde ortalama 7 saat 6 dakikayı sosyal medyada geçiriyoruz! Fenomenleri takipte dünya 49’uncusuyuz!

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 86,5’inin internet, 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı ve yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi olduğunu bildirdi. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl dünya genelinde …

Fenomen ismin intikam planı! Polatların telefonuna bağlanıp her şeyi kaydetmiş

Kara para aklama suçlamasıyla yargılanan Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında hazırlanan iddianameden yeni detaylar ortaya çıktı. Soruşturma ifade veren fenomen Erkan Şahin, sorun yaşadığı çiften aldığı intikam planını anlattı. “DİLAN POLAT BENİM …

X’te kalp olan beğen butonunun yanına, beğenmeme butonu olan kırık kalp ekleniyor

Eski adı Twitter olan ve Elon Musk’ın platformu satın almasının ardından adı X olan mecrada, beğenme (like) botunun yanına beğenmeme (dislike) butonunun ekleneceği haber verildi. Platformundan haberler veren X Daily News’in aktardığına göre …

Yapay zeka ile oluşturuldu! İşte Türk erkeklerinin en çok beğendiği kadın tipi

Son dönemlerde müthiş bir ilerleme kaydeden ve birçok iş dalında kullanılmaya başlanan Yapay zeka, geniş bir veri havuzundan Türk erkeklerinin güzellik kriterlerini analiz etti. Bu analizler sonucunda, en çok beğenilen fiziksel özellikler ve …

Bilim insanları, hava ve sıvı okyanuslara sahip olduğu düşünülen yaşanabilir bölgede ‘su dünyası’ keşfetti

Uzayda, bilim insanlarının hava ve sıvı okyanuslara sahip olduğunu düşündüğü ‘yaşanabilir bölgede’ bir ‘su dünyası’ keşfedildi. Yaklaşık 50 ışık yılı uzaklıktaki sulu ‘süper Dünya’ LHS 1140 b, Cetus takımyıldızında bir kırmızı cüce yıldızın …

ATM’lere yeni işlem menüsü geldi: Bunu yapanın kartına el konulacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve dolandırıcılık faaliyetlerini engellemek amacıyla Atm’lerde ve mobil uygulamalarda önemli güncellemeler yaptı. Bu yeniliklerin başında, Atm’lerde kart yutma özelliği ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir