Uzun zamandır söylentilere konu olan Apple Car serüveni yeniden gündemde. Bloomberg’ten Mark Gurman’ın geçtiğimiz gün paylaştığı bilgilere göre, Apple’ın oldukça iddialı özelliklerle sunmak istediği araba planında büyük bir gerileme söz konusu. Şirket içinde “Titan projesi” ismiyle anılan çalışmadaki son durum, Apple imzalı otomobilin en erken 2026’da görücüye çıkacağı ve sürücüsüz yani tam otonom konseptinden tamamen vazgeçildiği yönünde. Sadece bu değil; aracın tasarımı, tahmini fiyatı gibi pek çok farklı ölçekte bir dizi değişiklik yaşandığı da bilinenler arasında.
Apple Car, ilk başta direksiyon simidi ve pedalları olmayan bir elektrikli araç olarak tasavvur edilmişti. Otonom hedefi, projenin ana öznesi haline gelmişken aniden bu fikirden vazgeçilmesi planın doğru bir temel üzerinde hazırlanmadığını da gösteriyor. Zaten 5 yıldır istikrarlı bir ilerleyiş gösteremeyen çalışmada artık radikal bir dönüşümün yapılması gerekiyordu. Öte yandan, konuyla ilgili Bloomberg’e konuşan bazı kişiler, günümüzdeki mevcut teknolojilerle Apple’ın tamamen otonom bir araç tasarlamada aşılamayacak derecede zorluklar yaşadığını özellikle belirtmiş. Peki şimdi ne olacak?
Apple, otomatik sürüş sistemi yerine, şu anda var olan standart bir otomobil düşüncesini benimsemiş durumda. Ancak yine de çeşitli koşullarda kullanılabilecek Oto-pilot özelliğinin araçta bulunacağına kesin gözüyle bakılıyor. Araba, sürücülerin kötü hava koşullarında ve şehir içi ulaşım gibi kullanım senaryolarında uyarı vererek manuel kontrol moduna geçecek.
Başka bir açıdan bu durumun Apple Car’ın fiyatında da bir değişikliği beraberinde getirdiği söyleniyor. Tamamen otonom planında aracın 120 bin dolar civarında satmayı düşünen Apple’ın geleneksel şekle geçişle beraber şimdi 100 bin doların daha aşağısında bir noktada fiyatlandırması bekleniyor.
Apple Car, ayrıca yapay zekanın işlevselliğini ön plana çıkarmak için Apple tarafından tasarlanmış özel bir işlemciye sahip olacak. Bu çip, en üst segment Mac’te bulunan yongadan dört kat daha fazla performansa sahip ve yakın zamanda üretim aşamasına geçecek. Denali ismindeki yerleşik bilgisayara güç verecek olan işlemcinin asıl önemini Amazon Web Services’ın bulut tabanlı yapay zeka sisteminde göstermesi bekleniyor. Apple’ın yılda 125 milyon dolar ödeyeceği bu sistemle otomobil, LiDAR ve radar sensörleri başta olmak üzere teknik bileşenleri daha efektif yönetebilecek.
Bloomberg’in paylaşımında Apple’ın araba tasarımını da yenilediği bilgisi de yer alıyor. Önceden kullanıcıların karşılıklı oturacağı limuzin tarzındaki iç tasarım, yerini hepimizin aşina olduğu bir araba görünümüne bırakacak. Bu noktada Canoo’nun eski CEO’su Ulrich Kranz’ın tasarım ekibine liderlik etmekte. Ayrıca Tesla, Porsche, Lamborghini dahil olmak üzere VW grubundan bazı yöneticilerin de projede aktif rol aldığı iddia ediliyor.
Apple, çalkantılarla dolu elektrikli araba üretme sürecini ne zaman tam rayına oturtur bilinmez; fakat şirketi bir sonraki trilyon değere taşıyabilecek bir ürün olacağı her yerde kendinden söz ettiriyor. Teknoloji devinin otomotiv sektöründeki atılımlarını ilerleyen yıllarda hep birlikte göreceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.