Sıkılan ketçap neden sağa sola fışkırır? İşte bu can sıkıcı durumun bilimsel açıklaması

Bilim insanları, içinde az ketçap kalan ketçap şişesini sıktığınızda neden her zaman etrafa saçıldığının bilimsel açıklamasını yaptılar. Neyse ki, çalışmaları bu korkunç olayın olmasını önlemenin bazı yollarını da gösteriyor.

Oxford Üniversitesi’nden iki bilim insanı, geçtiğimiz ay American Physical Society’nin Akışkanlar Dinamiği Bölümü konferansında akılda kalıcı bir şekilde “Bir kılcal boruda sıkıştırılabilir yer değiştirmenin dinamikleri” başlıklı çalışmalarını sundular.

Matematiksel modelleme ve bir dizi deney kullanarak, şişeyi yavaş ve yumuşak bir şekilde sıkmanın, en sevdiğiniz süslemeleri mahveden sos sıçraması olasılığını önemli ölçüde azaltacağını gösterdiler. Her şey karmaşık bir akışkan dinamiği sistemine bağlı olsa da, en nihayetinde bu çalışma, direncin ve gücün sosun şişeden nasıl aktığını nasıl etkilediğini gösteriyor.

Plastik bir sos şişesini sıktığınızda, şişenin tepesindeki hava bir yay gibi sıkışarak önündeki sıvıyı dışarı iter. Bu sırada, aşağı doğru olan kuvvete ketçap ve şişenin duvarları arasındaki sürtünme kuvveti karşı koyar.

Mükemmel dökme için, sos severlerin şişenin içindeki bu iki kuvveti hassas bir şekilde dengelemesi gerekecektir. Ancak, sos azaldığında, bu ince denge, sostan gelen sürüklemenin azalmasıyla bozulur. Daha az sürtünmeyle, şişedeki hava, bastırılmış bir yay gibi tüm potansiyelini serbest bırakarak sosun son parçasının ani bir patlamayla dışarı atılmasına neden olur.

Oxford Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Bölümü’nden çalışma yazarı Profesör Chris MacMinn yaptığı açıklamada “Sıvıyı hareket ettirecek itici gücü oluşturmak için havayı sıkıştırmanız gerekiyor. Sıvı dışarı akarken, itilecek daha az sıvı olduğu için viskoziteye karşı direnç azalır. Aynı zamanda, sıvının dışarı akışı, havanın tüpe doğru genişlemesi için daha fazla yer açar, bu da itici gücü zamanla azaltır” dedi.

Yine Oxford’daki Mühendislik Bilimi Bölümü’nden Dr. Callum CuttleAnalizlerimiz, bir ketçap şişesinin saçılmasının en ince ayarlara inebileceğini ortaya koyuyor: Biraz fazla sert sıkmak bile sabit bir sıvı akışı yerine bir saçılma üretecektir” diye ekledi.

Araştırmacılar, hafifçe sıkmanın yanı sıra, üreticilerin sıçrama ihtimalini azaltmak için daha geniş nozüllere sahip şişe kapakları yapmaları gerektiğini öne sürüyor. Çalışmaları, günümüzde sos şişesi kapaklarında yaygın olarak kullanılan lastik valflerin de sorunun önemli bir kaynağı olduğunu gösterdi: “Bu valfler, sizi sos şişeden çıkmadan önce belirli bir miktarda basınç oluşturmaya zorlayarak saçılma sorununu daha da kötüleştiriyor. Bu valfler sızıntıları önlemeye yardımcı olur, ancak tamamen saçılmaya yönelik bir bakış açısından, bu valfleri çıkarmak çok mantıklı olacaktır. Hızlı bir çözüm için, bir şişenin sonuna yaklaştığınızda (saçılma olasılığı yüksek olduğunda), kapağı çıkarın ve kalan sıvıyı daha geniş ağızdan çıkartın. Bu sağduyu olabilir, ancak artık onu destekleyecek titiz bir matematiksel temel var.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen makale, kısa bir süre önce ön baskı sunucusu arXiv’de yayınlandı.

Related Posts

İstanbul Beyoğlu’nda Çocukların Tehlikeli Nostaljik Tramvay Yolculuğu

İstanbul Beyoğlu’nda nostaljik tramvayın arkasına tutunarak yolculuk yapan çocuklar, görenlerin yüreğini ağzına getirdi. Çocukların tehlikeli yolculuğu cep telefonu kamerasına yansıdı. Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

İstanbul’da plajda denize giren çocuk boğulma tehlikesi geçirdi

İstanbul’da plajda denize giren çocuk boğulma tehlikesi geçirdi İSTANBUL – İstanbul Bakırköy’deki bir plajda boğulma tehlikesi geçiren bir çocuk, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı …

Altınyayla’da Dirmil Altın Sipsi Yağlı Güreşleri düzenlendi

Burdur’un Altınyayla ilçesinde bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Geleneksel Dirmil Altın Sipsi Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı Yusuf Can Zeybek elde etti. Altınyayla Belediyesince Dirmil Er Meydanı’nda düzenlenen güreşlere çeşitli illerden 40’ı …

TOKİ İskilip’te 267 konut projesi için çalışmalara başladı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Çorum’un İskilip ilçesine yapılması planlanan 267 konut projesi için çalışmalar başladı. TOKİ ve firma tarafından sözleşme imzalanmasının ardından ilçeye gelen firma yetkilileri hafriyat çalışmalarına …

15 Temmuz’da şehit olan özel harekat polisi Akif Altay Burdur’da anıldı

15 Temmuz’da Ankara Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Akif Altay, Burdur’un Çeltikçi ilçesindeki mezarı başında anıldı. Altay’ın Güvenli köyündeki kabri başındaki anma törenine, Burdur …

Sinop’un Dikmen ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla şehitlik ziyareti yapıldı

Sinop’un Dikmen ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla şehitlik ziyareti yapıldı. Dikmen Kaymakamı Ozan Civelek, Belediye Başkanı Adnan Acar ile diğer katılımcılar, şehitliklere ve şehit ailelerine ziyarette bulundu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir